Comunitățile locale pot beneficia de apropierea unor rezervații naturale!

Aceasta a fost concluzia discuțiilor purtate de experții de mediu și comunitățile locale din Livezile și Poiana Aiudului în cadrul întâlnirilor de informare și conștientizare ale proiectului „Activităţi de informare a populaţiei locale şi a turiştilor cu privire la 3 arii protejate din Depresiunea Trascăului”, derulat de Asociația Biounivers.

Deoarece se afirmă destul de des că scopurile comunităţilor locale şi cele ale ariilor protejate sunt în conflict, experții campaniei “Nu lăsa natura să devină doar fotografie!” au prezentat comunităților locale, pe lângă informații despre limitele rezervațiilor, speciile protejate, aspecte care țin de restricțiile din zonă și modalități concerete prin care comunitățile locale se pot dezvolta în apropierea unor arii protejate. Dezvoltarea agroturismului legat cu vizitarea ariei protejate, comercializarea produselor locale cu numele ariei protejate, crearea unor ateliere meşteşugăreşti, deschiderea de puncte de vânzare în interiorul sau exteriorul ariei protejate, astfel încât să fie încurajată practicarea meseriilor tradiţionale şi valorificarea artizanatului local au fost doar câteva din subiectele discutate. Localnicii au primit și exemple concrete de comunități din Târnava Mare care au reușit în demersurile lor de a se dezvolta economic, concomitent cu protejarea și promovarea unor situri Natura 2000.

“Întâlnirile cu localnicii sunt deosebit de importante pentru a ne asigura că aceștia sunt informați și vor sprijini activ activitățile de protejare a naturii desfășurate în Cheile Vălișoarei, Cheile Plaiului și Cheile Siloșului. În fiecare duminică după-amiază organizăm întâlniri în satele din Depresiunea Trascăului  în colaborare cu autorităților locale și distribuim materiale de informare pentru localnici și turiști. Până acum am realizat 3 întâlniri, urmând să programăm altele 3 pentru a acoperi toate satele din depresiune.”,  a declarat Sorana Olaru-Zăinescu, coordonatoarea campaniei “Nu lăsa natura să devină doar fotografie!”

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați: Asociația Biounivers, satul Vălișoara, comuna Livezile, jud. Alba, telefon/fax: 0258768247, e-mail biounivers2009@gmail.com.

Arhiva noutăți:

Localnicii din Rimetea află mai multe despre ariile protejate din comuna lor

Seria întâlnirilor prilejuite de proiectul „Activităţi de informare a populaţiei locale şi a turiştilor cu privire la 3 arii protejate din Depresiunea Trascăului” a continuat duminică, 28 noiembrie 2010 cu o prezentare în satul Rimetea, comuna Rimetea.

Elevii din Depresiunea Trascăului învață să protejeze natura!

Odată cu începerea școlii, elevii școlilor generale cu clasele I-VIII din comunele Livezile și Rimetea au primit și vizita lectorilor campaniei Nu lăsa natura să devină doar fotografie! Într-o atmosferă destinsă, dar sub atenta supraveghere a profesorilor de științele naturii, elevii au participat la o oră interactivă pe tema cunoașterii și protejării rezervațiilor naturale din imediata lor apropiere: Cheile Vălișoarei, Cheile Siloșului și Cheile Plaiului.

Trofeul Cheile Vălișoarei

În perioada 11-12.09.2010, în rezervația naturală Cheile Vălișoarei,  CTS Acropolis și Asociația Biounivers au organizat concursul de sporturi montane Trofeul Cheile Vălișoarei, activitate în cadrul Proiectului Biodiversitatea – Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Acest eveniment a constituit și cea de-a-XV-a ediție a Trofeului Acropolis.

Primele rezultate în campania “Nu lăsa natura să devină doar fotografie!”

Campania Nu lăsa natura să devină doar fotografie! deruală în cadrul proiectului „Activităţi de informare a populaţiei locale şi a turiştilor cu privire la 3 arii protejate din Depresiunea Trascăului” s-a desfășurat cu succes pe parcursul verii, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei

Sub îndrumarea biologilor din Asociația Biounivers și sub atenta supraveghere a Salvamont Alba, o echipă de bloggeri –ziariști au învățat să se orienteze cu harta și busola și să recunoască în teren specii protejate de  plante și animale.  Momentul a marcat lansarea oficială a unui traseu tematic în Cheile Vălișoarei, traseu care te poartă pe ambii versanți ai cheilor și care îți oferă o mulțime de informații interesante prin intermediul  celor 20 de panouri.

Informare și conștientizare în Trascău

Asociaţia Biounivers va implementa, în perioada 20 noiembrie 2009 – 20 aprilie 2011, proiectul „Activităţi de informare a populaţiei locale şi a turiştilor cu privire la 3 arii protejate din Depresiunea Trascăului”. Proiectul este  cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POS Mediu, Axa Prioritară 4 – Conservarea Biodiversităţii şi are o valoare totală de 315.165 lei  şi o valoare eligibilă de 260.180 lei.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*