Elevii din Depresiunea Trascăului învață să protejeze natura!

Odată cu începerea școlii, elevii școlilor generale cu clasele I-VIII din comunele Livezile și Rimetea au primit și vizita lectorilor campaniei Nu lăsa natura să devină doar fotografie! Într-o atmosferă destinsă, dar sub atenta supraveghere a profesorilor de științele naturii, elevii au participat la o oră interactivă pe tema cunoașterii și protejării rezervațiilor naturale din imediata lor apropiere: Cheile Vălișoarei, Cheile Siloșului și Cheile Plaiului. Peste 100 de elevi din cele două școli au avut ocazia să vizioneze prezentări ale ariilor protejate, să recunoască din fotografii și filmulețe animalele și plantele din zonă, să cunoască și să înțeleagă regulile de comportament pe care trebuie să le urmeze în interiorul zonei protejate și nu numai. Chiar dacă vreme ploioasă nu a permis activități pe teren, elevii au promis că vor vizita ariile protejate și vor observa pe teren ceea ce le-a fost prezentat la curs.

Întâlnirile cu elevii deschid seria de întâlniri cu localnicii programate să aibă loc în perioada septembrie – decembrie 2010 în toate satele din comunele Rimetea și Livezile. “Vrem să ne asigurăm că locuitorii Depresiunii Trascăului cunosc limitele ariilor protejate, precum și activitățile pe care nu au voie să le desfășoare în interiorul zonei de protecție, din considerente care țin de conservarea biodiversității”, a declarat Alin Olărescu, expert de mediu și unul dintre lectorii campaniei.

Pe lângă întâlnirile la care au ocazia să participe, localnicii se mai pot informa despre ariile protejate prin intermediul celor 24 pe panouri care au fost amplasate atât în sate cât și pe traseele turistice care parcurg cele trei arii protejate. O parte dintre localnici au colaborat la amplasarea panourilor și au fost încântați de informațiile pe care le-au regăsit pe acestea. Campania de diseminare a materialelor informative a continuat și în luna septembrie, cuprinzând împărțirea de pliante informative și afișe.

Nu lăsa natura să devină doar fotografie! este o campanie de informare și conștientizare derulată în cadrul proiectului „Activităţi de informare a populaţiei locale şi a turiştilor cu privire la 3 arii protejate din Depresiunea Trascăului”, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POS Mediu, Axa Prioritară 4 – Conservarea Biodiversităţii. Ariile protejate vizate de proiect sunt Cheile Vălișoarei, Cheile Plaiului și Cheile Siloșului.

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați: Asociația Biounivers, satul Vălișoara, comuna Livezile, jud. Alba, telefon/fax: 0258768247, e-mail cheilevalisoarei@gmail.com. Persoana de contact: Sorana Olaru-Zăinescu, coordonator campanie.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*